Salı, Ocak 15, 2008

KARLOVY-VARY


Karlovy Vary Prag'daki 4. günümüzde ziyaret ettiğimiz küçük ama bir o kadarda sevimli kaplıcalarıyla ünlü kent. Prag'dan gidişimiz sanırım yeni yıl tatili nedeniyle çok zor oldu. Otobüslerin tamamı dolu olduğu için planladığımız gün gidemedik. Ama sonrasında 2,5 saatlik seyahatimiz
gayet kolay geçti. Otobüsten terminale gelmeden
indiğimiz için  terminali nasıl bulacağımız korkusu gezimize korku düşürse de Büyükada kadar olduğunu düşündüğüm şehri gezmeyi 2 saat içerisinde bitirmeyi başardık. Durakta indikten sonra yandaki yoldan aşağı doğru yürümeye başladık kısa bir süre sonra kaplıca otelleriyle dolu merkeze gelmiştik.



Bu şehrin neleri meşhur? Öncelikle sıcak su kaynakları............Oteller gerçekten de çok gösterişli....











12 çeşit sıcak su kaynağından isterseniz su içebiliyorsunuz ancak ortalama 70 derece olan bu sulara biz uzaktan bakmayı tercih ettik. İlk spa tesisi 1522 yılında inşa edilmiş. Bach, Beethoven gibi ünlü misafirleri ağırlayan belde 2. dünya savaşından sonra daha tanınmaya ve doktor tavsiyesiyle gelinen bir sağlık merkezine dönüşmüş. Yılda 150.000 ziyaretçisi olan kente 13 çeşit şifalı su bulunuyormuş. Vakti olanlar için otellerin termal havuzları yüzmek için güzel bir seçenek olabilir. Ancak bizim gibi üşengeçler için buralarda ne yenir konusu daha ilgi çekiciydi :)


































Prag'da içtiğimiz Becherovka likörünün ( 13. su:))fabrikası burda olduğu için rehberimizi dinleyip likörü burdan daha uygun fiyata aldık. Bu likörün soğuk algınlığına iyi geldiği söyleniyor. Soğuk havada insanın içini ısıtan votkaya benzeyen içimi zevkli ancak sert bir içki.































Şehir yürüyüş için ideal bir yanınızda nehir diğer yanınızda süper evler ve sıcak su kaynakları. Burak şehri çoook beğendi. Hatta ölünce beni buraya gömersin dedi ama teknik olarak zor olduğuna karar verip bu fikirden vazgeçtik. Ancak daha zengin olunca buraya tekrar gelip SPA zevki yapmaya karar verdik.
















Nehrin kenarındaki termal otel sanırım en tanınmışlarından. 1970'li yıllarda inşa edilmiş ve özel tur programlarında burda yüzme seçeneği bulunuyor.Otelin açık havuzunun manzarası çok güzelmiş ancak biz görmedik. Bizim hedefimiz teleferikle tepeye çıkıp şehri kuşbakışı görmekti. Tepedeki  restaurant'da geyik eti yemeği planlıyorduk. Sıcak su kaynaklarının yanından geçip yolumuza devam ettiğimizde kafeler ve kristal dükkanları başlıyor. Yolu Grand hotel'e kadar devam ettirdik.( teleferik noktası)






































Otelin yanından teleferik her 15 dakikada bir kalkıyor. Biz yukarıdaki manzarayı beğenmedik. Restaurant'da can sıkıcı göründüğü için hemen geri döndük.

























































Geldiğimiz yoldan geri dönerken şehrin özelliği olan waffles'lardan aldık. Bizim kağıt helvaya çok benzeyen bu paketler iyi bir hediye seçeneği.olabilir......







































Yandaki resimdeki kilise rus mimarisine benzeyen çok etkileyici bir yapı....












Bir elişi ürünler satan dükkanın vitrini süper zevkli bence....

















Ve akşam oluyor yağan kar geride çok güzel bir manzara bırakıyor. Uzaklarda bir yerden yeni yıl şarkıları geliyor.....



















Yeniyıl şarkıları eşliğinde Karlovy vary'e veda ediyoruz...................

Sonuç biz bu şehri çok sevdik.................