Pazar, Şubat 27, 2011

BAKÜ

Kısa bir iş seyahati için Azerbaycan'ın başkenti baküdeydim. Sadece 1 gün kaldığım için çok uzun bir gezi yazısı yazmam mümkün görünmüyor ancak en azından ilk intibalarımı yazabilirim. Azerbaycan bana rusya'yı hatırlattı. Büyük caddeler ve tarihi binaları, son derece lüks dükkanlarıyla görülmeye değer bir şehir olduğunu düşünüyorum. Eski binaların tamamına yakını yenilendiği için şehir küçük bir şantiye alanı gibiydi. Ama bir sonraki gezimde çoğu tamamlanmış olacağı için şehir çok daha cazip bir görüntüye kavuşacaktır.







Kalmak için lüks otellerin bulunduğu şehirde yemek seçenekleride oldukça gelişmiş. Damak tadı olarak türk mutfağına çok benziyor. Yediğimiz yemekler patlıcan, yaprak sarma, etler v.s ağız tadı olarak bizimkine çok benzer ancak gerçektende çok pahalı bir şehir. Biz 2 defa dışarıda yedik ve çok sıradan mekanlar seçtik ama ödediğimiz hesaplar türkiye'de benzer yerlerin 3 katı civarındaydı.

Azerice Türkçe'ye çok benziyor. Karşınızdaki kişi çok hızlı konuşmazsa rahatlıkla dialog sağlanabiliyor. Bazı kelimeleri kullanırken ise dikkatli olmakta fayda var :) İnsanlar rahat hiç acele etmiyorlar, ama bizim gibi kısa vakti olan iş seyahatindeki kişiler için bu rahatlık havaalanında ve restaurantda yemek beklerken çok rahatsız edici olabiliyor.



Şehir akşamleyin güzel aydınlatmalarla çok daha etkileyici ve son derece güvenli. Gerçi burda yaşayan türkler'in en büyük korkusu bir nedenle bir olaya karışıp hapse atılmak. Polislerle ilgili anıların çok iyi olmadığı ve eski KGB uygulamalarını hatırlatan olayların hala geçerli olduğunu söylüyorlar.


Hazal denizinin kenarı izmir kordon boyuna benziyor. İnsanlar sporlarını yapıyorlar, deniz kenarlarındaki çay bahçelerinde vakit geçiriyorlar . Gerçektende temiz ve güzel yapılandırılmış bir sahil boyu. Dolayısıyla bu manzaraya bakan apartman dairelerinde de kiralar çok yüksek....






Eski şehir bölgesine giderseniz kaleyi ve civarındaki hediyelik eşya dükkanlarını gezebilirsiniz. Ben hediyelik eşya satın almadım ancak arkadaşımın dönüşte hediye ettiği şarap gerçektende çok güzeldi. Hafif mevya tadını seviyorsanız Azeri şaraplarını tavsiye ederim. Evet ilk izlenimlerim kısaca böyle......



























Hiç yorum yok: