Pazartesi, Mart 25, 2013

MOSKOVA

Gene bir iş gezisi için Moskova'dayım. 2. gelişim ancak bu sefer biraz daha bilinçliyim. Havaalanından otele transferi özel araçla sağladık. Arbat civarında bir otelde kalıyorsanız 2000 Rub civarında bir taksi ücretine hazırlıklı olmak lazım. Benim tavsiyem trenle şehir merkezine gelmeniz . Hem daha uygun fiyatla şehire ulaşabilir, hemde trafiğe takılmamış olursunuz.

2 gelişimde de çok memnun kaldığım Countyard by Marriot Moscow otelini tavsiye edeceğim. Bu otelde kalarak pek çok merkezi noktaya ve metro istasyonuna yakın bir konumda olmayı sağladık. İlk gün önce Arbat caddesinde gezintimize başladık.






Arbat caddesinde iki yanlı olarak restaurantları, hediyelik eşya dükkanlarını ve sokak sanatçılarını  görebilirsiniz. Yemek yemek ve yürüyüş yapmak için ( araba girişi bulunmuyor) keyifli bir cadde.

Sonraki güzergahımız kremlin meydanı, 1156 yılında ahşap olarak inşa edilen duvarlar 15. yüzyılın sonunda İtalyan mimarların çalışması sonucunda muhteşem görüntüsünü almış. Meydanın içinde kiliseler ve tarihi binalar bulunuyor. Hepsini gezmek yaklaşık 1 gününüzü alıyor.




Meryem'in Müjde Katedrali, Başmelek Katedrali, Tophane, Büyük Kremlin Sarayı, Büyük İvan Çan Kulesi; Meryem'in kule çıkış katedrali , Patrik  Sarayı, Devlet Silahhanesi  bu bölgede ziyaret edebileceğiniz yerler. 1930 yıllarında bu sarayların bir kısmı stalin'in emri ile yıkılmış. Ancak stalin'in ölümünden sonra tamir edilerek tekrar halkın ziyaretine açılmışlar. Bu binaların içinde en gösterişli yapı hiç kuşkusuz Meryem'in göğe çıkış katedrali ve büyük ivan çan kulesinin yangın sırasında bahçeye düşmüş olan  dünyanın en büyük çanlarından biri  200 tonluk Çar Çanı'da görülmeye değer. Ayrıca Devlet silahhanesi'nin önündeki uzun kuyrukları aşabilirseniz devlet hazinesini, gösterişli saray kıyafetlerini görebilirsiniz.

 Öğlen yemeği için Eski Arbat caddesinde bulunan restaurantlarından birini seçtik. Bu caddede her türlü yemeği bulabilirsiniz. Türk lokantaları, özbek lokantaları, çin lokantaları...v.s

Akşam içinde rezervasyon yaptırmak kaydıyla Moskova'da yüzlerce bulunan caz barlardan birini seçmenizi öneririm. Fiyatlar son derece makul , bizim gittiğimiz mekanın 5 katında ayrı canlı müzik performansı bulunuyordu. Yer bulmayı dert etmezseniz katların arasında da dolaşabiliyordunuz. İsmini hatırlamıyorum ancak bu tarz çok fazla mekanın olduğunu arkadaşlar söylediler. Oteldeki resepsiyon görevlileri de size yardımcı olacaklardır.Bu aşamada benim bayanlara bir önerim olacak :)  Rus kadınları gerçektende çok güzel ve bakımlı :) Yani gece dışarı çıkmayı düşünüyorsanız mutlaka yanınızda gece kıyafeti getirmeyi unutmayın . Yoksa benim gibi kot ve ayağınızda botlarla bu mekanlara gitmeye kalkarsanız öncelikle kapıda red edilme şansınız çok yüksek , bu aşamayı atlatırsanız mekandaki bakımlı kadınların yanında kendinizi kötü hissetmeniz kaçınılmaz !!!!

İkinci gün Tverskaya'da yürüyüş yaparak güne başlıyoruz.  Çok lüks mağazaların bulunduğu bu geniş cadde ( Moskova'da bütün caddeler çok geniş , ışık çok az noktada bulunuyor. Yer altındaki geçişleri güvenle kullanabilirsiniz.) üzerinde dolaşıyoruz. Moskovanın en hareketli bu caddesi benim pek ilgimi çekmediğini söylemelim. Ancak lüks mağazalara ve markalı ürünlere meraklıysanız hoşunuza gidebilir. Cadde üzerinde Bolşoy tiyatrosu ( ne yazıkki iki gidişimde de fiyatların yüksekliği nedeniyle gidemedim  :( Kuğu gölü balesi için ortalama 500 TL bilet ücreti ödemeniz gerekiyor. Günler öncesinden bilet rezervasyonuda gerekli) mutlaka görülmeli. Bu tiyatroya gitme şansınız olmazsa üzülmeyin  moskova'da hemen  her sokakta bir tiyatroya veya konser salonu bulunuyor. Çok daha uygun fiyatlarla etkinliklere katılabilirsiniz.

Caddenin sonunda kızılmeydan karşımıza çıkıyor. Kremlin'in yanında meydan 15.yy'da pazar yeri olarak kullanılıyormuş. Sonraki yıllarda resmi duyuruların ve idamların mekanı olmuş. Meydanda Lenin'in Mozolesi'de ziyarete açık. Kuyrukların uzunluğu nedeniyle biz görmedik. Ancak gören arkadaşlarımız çok etkileyici olduğunu söylediler. Meydanda Tarih Müzesi, Aziz Vasili Kilisesi ve GUM alışveriş merkezi görebileceğiniz yerler.Moskova alışveriş sevenlere uygun bir şehir değil ancak sevmeyenler için bile tarihi alışveriş merkezi GUM görülmeye değer. Aziz Vasili Kilisesi bir masalın içinden çıkmış gibi görünüyor.
1560 yılında Korkunç Ivan tarafından yaptırılan kilisenin mimarının benzerini tekrar yaratmasını engellemek için kör edildiğine inanılıyor !

Akşam yemeği için tverskaya caddesi üzerinde bulunan ve rezervasyon gerekli olan Puşkin restaurantı seçiyoruz. Turistik bir mekan olması nedeniyle teredütlü gittiğimiz restaurant kesinlikle denenmesi gereken tecrübelerden. 2 katlı olan mekanın içerisi 18. yüzyıla uygun döşenmiş, kırmızı kıyafetli görevlilerin binmenize yardımcı olduğu eski model asansör ortama çok güzel bir hava veriyor. Fiyatlar oldukça pahalı ancak biz arkadaşlarımızın davetlisi olarak gittiğimiz için hesap hakkında tam bilgi veremiyorum. Yemekler ise çok lezzetli ve sunum olarak göz doyurucuydu.

Moskovadaki son günümüzde nehirde boat turu yapıyoruz.Boat turları için önceden rezervasyon yapmak gerekiyor. Ben Radisson otelin teknesini tavsiye ederim. (Moskva River Radisson Ice Breaker Cruise -1000RUB civarı yemek hariç )Yemek ve içki servisi yapılan gerçektende çok geniş ve rahat teknelerle moskova nehrini gezmek çok keyifli. Moskova büyük bir şehir bu teknelerle görmediğiniz pek çok noktayı görüp fotoğraf çekebilirsiniz. Tekne turundan sonra son gezi noktamız Nazım Hikmet'in mezarı oluyor. Mezarlık Novodevichy gerçektende çok değişik. Sanırım dünyanın bazı yerlerinde bu tarz yapılar inşa ediliyor. Mezarlıkta ünlü politikacıların, sanatçıların ve zengin aile mensuplarının mezarları bulunuyor. Mezarın üzerinde yatan kişinin büyük heykellerini bulunuyor. Örneğin balerin heykeli, bir sirk palyoçosu heykeli v.s.
Nazım hikmetin mezarını ziyaret ettikten sonra mezarlığın yanındaki manastırı geziyoruz.
Akşam yemeği içinde özbek restaurantı tercihimiz. Özbek pilavı ve mezeler türk ağız tadına son derece uygun. Üzerine mutlaka rusların her yerde bulunan shokoladnitsa kafelerinde bulunan bitki çaylarından içebilirsiniz. Bu kafelerde gün içinde de çok lezzetli hafif atıştırmalıkları uygun fiyata yiyebilirsiniz.


Bu yazdıklarım dışında mutlaka herkes zevkine göre yapacak birşeyler bulacaktır Moskova'da .Özellikle gece hayatına, caz barlara, klasik müzik konserlerine ilginiz varsa gerçektende Moskova'da seçenek çok fazla. Ancak gitmeden mutlaka rus alfebesi hakkında bilgi sahibi olmak, merkezi bir otel seçmek ve özel kişiler tarafından işletilen taksilerden uzak durmakta fayda var.

Hiç yorum yok: