Cumartesi, Ağustos 09, 2014

Evian-Les Bains - Yvoire

Lozan'dan araba kiralayarak yolumuza devam ediyoruz. Hedef gölün karşı kıyısında yer alan evian ve yvoire köylerini ziyaret etmek. Lozan'dan arabayla evian yaklaşık 66 km arabayla giderek veya  günlük tekne seferleriyle de ulaşabilirsiniz. Biz önce Gruyere köyünü ziyaret ettiğimiz için Lozan -Gruyere 57 km Gruyere -Evian 88 km mesafe giderek Evian'e ulaşıyoruz.




Evian Lozan'ın karşı kıyısında yer aldığı için karşıdan Lozan'ı seyretmek çok hoşumuza gidiyor.Ancak gölün bu kıyısındaki dalgalar bizi şaşırtıyor. Göl Lozan'ın aksine bu kıyıda dalgalı bir denize benziyor. Kasaba Mayıs ayı olduğu için çok fazla haraketli değildi. Gölün kenarına arabamızı bıraktığımızda sol tarafımızda büyük otelleri ve büyük bir kumarhaneyi görüyorsunuz. Kasabanın çeşitli yerlerinde odundan yapılmış heykeller kasabaya farklılık katıyor.
19. yüzyıldan itibaren mineral su kaynağı nedeniyle kasabada kaplıca turizmi oluşmuş. Cenevre'ye 45 km yakınlıkta olmasının da etkisi bulunuyor. Çeşmelerden evian sularını ücretsiz doldurabilirsiniz.
>
Evian'de dikkatinizi çekecek diğer bir yapıda Lozan gölü kıyısında yer alan Palais des Lumieres. Yapı 19. yüzyılın başında yapılmış ve SPA merkezi olarak kullanılmış. Şimdi sergilerin düzenlendiği bir sanat merkezi olarak kullanılıyor.


Evian'nin sakin sokaklarında kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra kahvemizi içerek yolumuza devam ediyoruz.
Seyahatinizde bu kasaba için  2 saatin fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyorum. Lozan gölü kıyısından 27 km sonra Yvoire köyüne ulaşıyoruz. Bu köyü seyahat planınıza mutlaka koymanızı tavsiye ediyorum. Şirince'nin ortacağ ve göl kenarı versiyonu olarak kısaca özetleyebilirim. Evlerin altında çok güzel el işlerinin sergilendiği çok özel dükkanlar bulabilirsiniz. Köyün evlerinin balkonlarında ve çevre düzenlemesinde bulunan çiçekler de ortama çok güzel bir canlılık katıyor. ( Yvoire uzun yıllardır fransa'nın çevre düzenlemesi alanında en güzel köyü seçiliyor.) Sokaklarında kaybolmaktan korkmadan rahatlıkla dolaşabilir , göl kenarındaki şatonun bahçesini ziyaret edebilirsiniz.


Şato 1311 yılında köyün kurucusu olan savoy kontu tarafından yaptırılan şato şimdi farklı bir aile tarafından kullanılıyor. Şatonun bahçesi "5 Duyu Bahçesi " ( Jardin des Cinq Sens ) olarak ücretli ziyarete açık. Gerçekten de çok dinlendirici bir atmosfere sahip olmakla birlikte ziyaret ücretini çok yüksek bulduk. 15 EUR. Bahçe'de 5 bölüm bulunuyor. Bu bölümlerde sırasıyla dokunabileceğiniz yumuşak bitkiler, ağaçların rüzgardaki sesleri, güzel kokulu bitkiler, tadına bakacağınız meyvaların olduğu bölüm ve göz zevkinize hitap edecek çiçeklerin olduğu bitki bölümleri yer almaktadır.


Bahçede 5 duyu organımızı çalıştırdıktan sonra göle doğru evlerin arasından yürüdük. Göl kenarı ve yeşil park gerçekten de çok güzeldi .




 Bütün bu gezmelerin sonucunda karnımızın acıktığını fark ediyoruz. Köyün girişindeki sevimli krep dükkanına gidiyoruz. Yvoire özel olarak yapıldığını ifade ettikleri krep gerçektende enfesti. İsim konusunda çok iyi olmadığım için kolaylıkla bulabilmeniz için resimleri paylaşıyorum.


Sıra dükkanları gezmeye ve sokaklarda gezmeye gelmişti. Sizleri Yvoire resimleri başbaşa bırakmadan önce mutlaka Yvoire gidin ve bu huzurlu ortaçağ kasabasına 3-4 saatinizi ayırmanızı tavsiye ediyorum  :)

















Sonraki gezi yazısını okumak için ANNECY-CHOMONİX
Önceki gezi yazısını okumak için LOZAN

Hiç yorum yok: