Bir şehirde en az 2 gece geçirmemiş, sokaklarında kaybolmamış , pazarından alışveriş yapmamış ve yerel halkın gittiği cafe'lerde oturup günlük koşuşturmayı seyretmemişsem, şehri hissedemiyorum. Bu nedenle Milano'yu gördüm yerine, dokundum diyebiliyorum.
Duomo Katedrali dünyanın en büyük Gotik kiliselerinden biri olarak biliniyor ve Milano şehrinin tam kalbinde yer alıyor. Katedralin önünde bizim sultanahmet meydanı gibi binlerce güvercin ve onları besleyen insanları görebilirsiniz. İnşaatına 14. yy'da Prens Gian Galeazzo Visconti'nin emriyle başlanmış ve 500 yılda tamamlanabilen katedralin üzerinde 135 kule, sayısız heykel yer alıyor. Ayrı bir bağlantıyla çatısına çıkarak açık havada Alpler'in manzarasını seyredebilirsiniz. Kilisenin bronz kapıları ve ön yüzündeki işlemeler gerçekten de görülmeye değer.
- Luini katedralin sol tarafında yer alan Galleria Vittorio Emanuele II çarşısının hemen yanından girilen dar sokakta sağ kolda yer alıyor. Çarşının Duomo kapısından girmişseniz ilk sağ kapısından da çıkarak dükkanı bulabilirsiniz. Dükkanın önündeki uzun sıra sizi korkutmasın çok hızlı ilerliyor. Bu arada takım elbiseli zenci korumalar sıranın düzgün olmasını sağlıyor! Panzerotti kapalı pizza veya kızarmış ekmek hamuru tadında güzel bir börek. En az 3 tane yiyebileceğinizi hesaplayarak almanızı tavsiye ederim. Özellikle mozerralla peynirli ve domates soslu olanını çok beğendik. Dükkandaki en büyük tepsi bu çeşit için ayrıldığına göre , müşterilerde aynı fikirde olmalı. Panzerotti'lerimizi alarak Duomo katedralinin karşısındaki kaldırımda zevkle yiyoruz. Bu öğlen ucuza doyduk :)
Yemekten sonra katedralin içini gezerek dilek mumlarımızı yakıyoruz ve sıradaki gezimiz Milano'nun en meşhur çarşısı Galeria Vittorio Emanuele II
- İtalyanların Milano'nun oturma odası dediği çarşı , 1865 yılında mimar Giusseppe Mengoni tarafından tasarlanmış. Çarşının bir de trajik bir öyküsü var. Mimarı açılışından 1 yıl önce yani 1877 yılında çatısından düşerek ölüyor. Ancak bu olay bile çarşıya 100 yıldan uzun süredir dünyanın en popüler çarşılarından birisi olma özelliğini kaybettirmemiş. Çarşı haç biçiminde tasarlanmış, ortasında 4 kıtayla birlikte , sanat ,tarım, bilim ve Endüstri'yi temsil eden mozaiklerle süslü sekizgen bir yer planına sahip. En güzel özeliği ise cam bir kubbeye sahip oluşu. Dünyanın en ünlü markaları ve şık cafeleriyle ziyaret planınızda mutlaka yer almalı.
- Artık güzel bir dondurmayı hak ettiğimizi düşünerek şehir'in bir çok noktasında yer alan ve çarşıdan çıktıktan sonra hemen yolumuzun üzerinde yer alan ve bazılarına göre italya'nın en iyi dondurmacılarından olan Grom'a giriyoruz. Dondurmasını çok beğeniyoruz. İtalyanlar bu dondurma işini gerçekten de çok iyi biliyor.
Duomo meydanında kahvemizi içtikten sonra Via Dante yolunu takip ederek şehrin kalesi Castello Sforzesco'ya doğru ilerliyoruz. Via Dante , istanbul bağdat caddesinde de rastlayabileceğimiz mağazaların bulunduğu güzel ve zevkli bir alışveriş caddesi ancak bu caddeye gelmeden önce karşımıza San Satiro kilisesi çıkıyor.
- Santa Maria Presso San Satiro Milano'nın en güzel rönesans binalarından birisi olarak biliniyor.
- Castello Sforzesco , Via Dante 'nin sonunda karşımıza çıkıyor. Düşündüğümüzden daha bakımlı ve büyük bulduğumuz kale Francesco Sforza tarafından 16. yy'da inşa ettirilmiş. Bugün müze olarak kullanılıyor.
Kalenin arka kapısından çıktığımızda Milano'nun büyük parklarından Parco Sempione karşımıza çıkıyor. Planımız Leonardo Da Vinci'nin Son Akşam Yemeği resmini duvarına suluboya ile yaptığı Santa Maria Della Grazie kilisesini ziyaret etmek olmasına karşın , parkın cazibesi çocukları büyülüyor. Israrlarına dayanamayarak kiliseyi planlarımızdan çıkarıyoruz. Bu kararımızda resmi rezervasyon yapmadan göremeyeceğimizi öğrenmemizde etkili oluyor.
- Parco Sempione 1888 yılında kurulmuş 386.000 metrekarelik bir alandan oluşan park çocuklarınızla bir nefes almak, spor yapmak veya sadece çimenlere uzanarak kitap okumak için çok güzel . Girişindeki büfeden içeceklerimizi alarak keyfimize bakıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder