Pazartesi, Aralık 15, 2008

Urla-Sığacık-Alaçatı

Yazın geldiğimiz Çeşme'ye baharda geliyoruz. Amacımız etrafı gezmek baharın tadını çıkarmak. Otel olarak Ilıca otel seçimini yapıyoruz.Ancak şansımıza otelin çok kalabalık olması bizim için sıkıcı oluyor.. Genel olarak  oteli beğenmekle birlikte Şirince'nin sakinliğinden sonra açık büfelerde sıraya girmek, oturmak için yer kapmacalar ,çeşmenin rüzgarlı havası filan bizi çokta memnun etmiyor. Çeşme'deki ilk günümüzde kahvaltıdan sonra Urla'ya doğru gitmek üzere yola çıkıyoruz.Urla urla niyazi şarkısı eşliğinde yaklaşık 40 dakika sonra Urla'dayız. Öncelikle deniz kenarındaki bir cafe'de oturup sabah kahvelerimizi içiyoruz.





Kızlar deniz havasından ve güzel güneşten mutlu oturup hayatımızda gördüğümüz en büyük kazları seyrediyorlar. Urla hakkında aklımda tek kalan anı ünlü yunanlı şairYorgo Sefaris'in Urla'da doğup büyümüş olduğu. Dönünce internet'de şiirlerini aradım. İşte şair'in urla için yazdığı şiirlerinden biri;
Denize yakın mağaralarda bir susuzluk duyarsın,
Bir aşk,bir coşku deniz kabukları gibi sert alır avucuna tutabilirsin.
 Denize yakın mağaralarda günlerce gözlerinin içine baktım,
Ne ben seni tanıdım, ne de sen beni.......... ( Yorgo Sefaris)


Pazar, Aralık 14, 2008

Tire-Ödemiş-Birgi

Tatilimizin 3. günü Çeşme'ye doğru yola çıkıyoruz ama öncesinde Birgi'yi ziyaret edeceğiz. Selçuk-İzmir arasında giderken yol sağdan Tire ayrımı veriyor. Yaklaşık 40 km sonra Tire'ye varıyoruz. Yol zevkli etraf bağ bahçelik....Bahar aylarında ve yazın meyve ağaçları ile daha da zevkli olacaktır. Bayram olması nedeniyle Tire çok sessiz. Şehri arabadan inmeden geziyoruz ve düşündüğümüzden daha büyük buluyoruz.

Cumartesi, Aralık 13, 2008

Selçuk-Efes

Tatilimizin ikinci günü güzel bir kahvaltıdan sonra Selçuk'a yola çıktık. Bugün için gezmek istediğimiz çok yer olmasına karşın ve Efes'e hayran kaldığımız için 3-4 saat Efes'de gezdikten sonra yorgun ve aç bir şekilde Selçuk'a geri döndük. Yukarıdaki resimde Selçuk kalesi görünüyor.


M.Ö.11 yüzyilda Atina Krali Kodros’un oğlu Androklos, diğer kolonistler gibi Anadolu’ya gelmis, Efes civarina yerlesmis. Söylenceye göre; Androklos yeni bir sehir kurmak için yol çikmadan önce bir kahine danisır. Kahin ona sehri kuracaği yerin bir balik ve yaban domuzu tarafindan gösterileceğini söyler. Adamlariyla birlikte Anadolu kiyilarina adim adan Androklos yakaladiklari baliklari tavada pisirirken, tavadan firlayan bir baliğin siçrattiği kivilcimlar çalilari tutusturur.Çalilarin arkasinda bulunan bir yaban domuzu alevlerden korkarak kaçmaya baslar. Bunu Andraklos kahinin söylediklerini hatirlar ve atina binerek yaban domuzunu takip eder ve onu öldürür ve yaban domuzunu öldürdüğü yere kentini kurar. İşte bu şehir Efes'dir. Efes ören yerinde, Hadrianus Tapınağı girişindeki frizde Efes'in bu 3 bin yıllık kuruluş efsanesi anlatılmaktadır.

Cuma, Aralık 12, 2008

ŞİRİNCE-KIRKINCA EVLERİ


Cumartesi günü bayram tatilini geçirmek için yola çıktık. İstikamet 2 gece geçireceğimiz Selçuk-Şirince köyü. Yolculuk çok keyifli geçti,klasik susurluk arasından sonra Selçuk'a vardık. Yandım Çavuş'da çöp şiş yedik. En son 5 sene önce gittiğimiz mekan bu sefer hayal kırıklığı yaratıyor......Yemekten sonra selcuk'a çok yakın olan (8 km) Şirince köyüne gittik. Otel seçimimiz Kırkınca Evleri çok doğru bir karardı. Gerek personelin sıcak ilgisi gerekse merkezi konumuyla en iyi konaklama yeri.

Fotoğraflar otelin terasından çekildi. Şirince şirin bir köy. Köyde hemem hemen bütün dükkanlar şarap satıyor. Şarapların tadına bakarken fark etmeden 2-3 bardak içmiş oluyoruz. Meyvalı şaraplardan elma ve karadut favorimiz. Eve dönünce niye daha fazla almadık diye üzülüyoruz. Kırmızı şaraplarıda çok keyifli....Yemekleri otelin restaurantında yedik. Fiyatlar makul lezzetler ise çok güzel. Özellikle kırkınca kebebı, patlıcan çorbası,turp otu, şevketi bostan, ot kavurma, zeytinyağlı tabağı tadıyla aklımda kalanlar....


Şirince'nin tarihçesine gelince eski ismi Çirkince olan köye 1924 yılında mübadele ile selanik'li türkler yerleşmiş. Günümüzde 200 ev bulunuyor.Tarihi ve mimari dokusu ile görülmeye değer güzellikteki köyün araç girmeyen dar sokakları parke taşla kaplı. yaygınlaştı. Şarap tanrısının adını alan Dianysos pansiyon; Kırkınca pansiyon, Hotel Şirince evleri , Erdem pansiyon ve Nişanyan evleri 19.yy Anadolu yaşam tarzını olduğu gibi yansıtan mimari ve dekorasyonlarıyla yaz-kış hizmet veren konaklama yerleri. ‘Türkiye’nin küçük otelleri’ kitabını yazan Müjde-Sevan Nişanyan çifti evlerin restorasyonunu ilk başlatanlar. Sevan Nişanyan bu sırada on ay hapis yatmak zorunda kalmış. Halk arasında da daha küçük çapta pansiyonculuk yaygınlaşıyor. Köyde 17 pansiyon olduğu söyleniyor.



Kahvaltı şirince manzarasına karşı terasta.............

İlk günü keyifli bir fasıl ile tamamlıyoruz. İkinci gün Efes'e gideceğiz............